NL / EN

Foundation

De stoel .03 van Maarten Van Severen

De eerste concrete realisatie van de MVS Foundation was de tentoonstelling 'De stoel .03 van Maarten Van Severen', die haltes had in het Design museum Gent van 20/11/2010 tot 27/02/201, bij Master Meubel in Turnhout van 26/03 tot 6/05/2011, en bij Le Grand Hornu Images van 18/03 tot 17/06/2012.

De tentoonstelling presenteerde voor het eerst de ontstaansgeschiedenis van de stoel .03, het meest succesvolle meubel van Maarten Van Severen. Ze bevatte zo'n 100 documenten en een dertigtal driedimensionale stukken. Aan de hand van schetsen, ontwerptekeningen, prototypes, materiaalstudies en briefwisseling werd het geduldig zoeken van de ontwerper naar de essentie van het zitten in beeld gebracht. Naast de archiefstukken werden getuigenissen getoond van personen die de stoel mee tot stand zagen komen en waren er foto's te zien van verschillende locaties waar de .03 een thuis heeft gevonden.

De meeste stukken kwamen uit het archief van Maarten Van Severen zelf. Enkele andere stukken kwamen uit de archieven van Aiki (Top-Mouton) en Vitra, de respectievelijke producenten van de Chair N° II en de .03. De tentoonstelling legde letterlijk het archiefmateriaal over de stoelen van Maarten Van Severen op tafel, om ons toe te laten meer inzicht te krijgen in zijn ontwerpmethode en in de ontstaansgeschiedenis van de .03.

Culturele instellingen die geïnteresseerd zijn om deze tentoonstelling op te nemen in hun programma, kunnen contact opnemen via info@maartenvanseveren.be. 

Met de steun van de Vlaamse Overheid