NL / EN
Copyright Marc Dubois
Copyright Marc Dubois
Copyright Marc Dubois

Maarten Van Severen in Louvre-Lens

Februari 2013
Begin december 2012 opende het museum Louvre-Lens zijn deuren. In 2006 had het Japanse bureau SANAA, in samenwerking met Imrey & Culbert, de architectuurwedstrijd gewonnen. SANAA is erin geslaagd om de vooropgestelde ijlheid van het project, een architectuur die bijna niet onderhevig is aan zwaartekracht, om te zetten in een concreet gebouw. De fragiele, transparante en reflecterende sfeer van de ontwerptekeningen werd zo goed als bereikt.
De grootste zaal, een ruimte van 120 bij 25 meter zonder één kolom, is de Galerie du Temps. Het is een indrukwekkende ruimte met een licht hellende vloer. Zoals voor de gesloten buitengevels werd ook hier gekozen voor een licht reflecterende aluminium bekleding waardoor een wazige weerspiegeling van de objecten en bezoekers ontstaat.
SANAA en Louvre-Lens kozen voor de .03 van Maarten Van Severen als rustplek in de expositiezalen. De stoel past perfect binnen de serene sfeer die SANAA creëerde. Na al die jaren blijft de .03 de lievelingsstoel van velen!
Marc Dubois